Invitació festa de St. Cristòfol

Invitació festa de St. Cristòfol.

Us convidem a participar de la celebració de la memòria de St. Cristòfol, pratró dels conductors i viatgers.

Celebrarem aquesta festa el proper dia 10 de juliol amb el següent ordre del dia:

St. Cristòfol: Protector dels viatgers

La imatge més freqüent de Sant Cristòfol representa un gegant barbut que porta sobre les espatlles al Nen Jesús i l’ajuda a travessar les aigües d’un riu; el Nen sosté el món amb la punta dels dits, com si jugués amb una pilota.

Aquesta imatge es refereix a una de les llegendes més conegudes sobre el sant. Segons aquesta tradició, el seu veritable nom era Reprobus, i era un gegant que desitjava servir al rei més gran que existís. Arribat a la cort d’un rei que es considerava invencible, es va posar al seu servei; però un dia va veure que el monarca se signava davant l’esment del diable. Li va preguntar el perquè, i el rei li va dir que tenia por del diable, per la qual cosa cada vegada que el sentia nomenar, feia el signe de la creu buscant protecció.

El gegant llavors es va posar a buscar al diable, considerant-lo més poderós que el rei. No va trigar a trobar-ho, i va començar a seguir-ho i a servir-ho. Però un dia, passant per un camí en el qual hi havia una creu, el diable va canviar de ruta. Reprobus li va preguntar el motiu, i el diable va admetre que es veia obligat a escapar espantat davant la creu, perquè Crist havia mort sobre una creu. Llavors Reprobus ho va abandonar per a buscar a Jesucrist.

Va conèixer a un ermità que li va instruir en la fe cristiana i li va suggerir que construís una cabanya prop d’un riu d’aigües perilloses i visqués allí ajudant als *caminants a travessar-lo, emprant la seva alçada i la seva força. Aquest servei complauria Crist, perquè molta gent peria tractant de travessar el riu. Un dia, el gegant va sentir una veu infantil que li demanava ajuda: era un nen que desitjava passar a l’altra riba. El gegant el va carregar sobre les seves espatlles i va començar a travessar les aigües tumultuoses; però a mesura que avançava, el pes del nen augmentava, fins al punt que només amb un gran esforç va aconseguir la riba oposada. Allí el Nen li va revelar la seva identitat: era Jesús, i el pes que el gegant havia sostingut era el del món sencer, salvat per la Sang de Crist.

Aquesta llegenda, a més d’inspirar la iconografia occidental, ha fet que Sant Cristòfor sigui invocat com a patró dels barquers, els pelegrins i els viatgers.

Entrada similar