La Setmana Santa a Tremp – 2023

Diumenge de Rams

És simbòlicament ” la porta d’ entrada” en la que els cristians ens preparem per a la gran festa de Pasqua. La iniciem a l’entrada del temple amb la benedicció de les palmes i rams d’ oliveres, recordant l`entrada de Jesús a Jerusalem.
És simbòlicament ” la porta d’ entrada” en la que els cristians ens preparem per a la gran festa de Pasqua. La iniciem a l’entrada del temple amb la benedicció de les palmes i rams d’ oliveres, recordant l`entrada de Jesús a Jerusalem.
Aclamant al seu pas: “ Hosanna al fill de David i beneït el que ve en nom del Senyor”.
Tot seguit celebrem l’Eucaristia.

Dijous Sant

És el dia que s’ inicia el “Tridu Pasqual”, període en el que recordem la passió, mort i resurrecció de Jesús. També és el moment central de la Setmana Santa.
A la celebració d’aquest dia, Jesús estableix l’Eucaristia i el sacerdoci. Dijous Sant representa la humilitat, la caritat i l`amor al proïsme, valors fonamentals pels cristians. Acabada la celebració, traslladem la reserva del Santíssim al monument en una petita processó.

Amb molta cura i aprofitant l’ofrena de flors feta pels fidels (una flor blanca en record dels nostres difunts o una blanca en record pels qui portem al cor), un grup de voluntàries van preparar el monument. Aquella nit vam poder fer pregària davant el Santíssim un estona.

Divendres Sant

Comencem aviat acompanyant a Jesús en el seu camí al calvari pels carrers de Tremp.
Al cap vespre, vàrem tornar a reunir per celebrar la Passió i mort de Jesús, que encara que cruel e injusta, és essencial per a la nostra salvació. Aquest dia, no celebrem l’Eucaristia. Jesús crucificat, és el centre de la commemoració. Es desenvolupa la celebració de la Litúrgia de la paraula i lectures de la passió i oració universal també. Després vàrem fer l’ adoració de la creu i la Sagrada comunió amb la reserva del Dijous Sant.

Amb aquest Viacrucis, desprès de tres anys sense viure’l als nostres carrers, el recuperavem.

Imatge cedida per: Jordi Peiró
Imatge cedida per: Jordi Peiró

Vetlla Pasqual

Amb un foc nou preparat amb il·lusió a l’atri de la nostra Basílica, vam començar la Vetlla Pasqual.

La Vetlla Pasqual és el moment més important pels cristians. La celebració consta de quatre parts: la litúrgia de la llum, de la paraula, del Baptisme i de l’Eucaristia.
S’inicia a la foscor amb el foc de pasqua, a la entrada de l’església. Comencem amb l’encesa d’espelmes des del ciri pasqual. Continuem amb el pregó i la proclamació de la paraula amb una sèrie de lectures bíbliques.
En la litúrgia baptismal, l’aigua es beneeix. Es canten les lletanies dels sants i se´ns convida a renunciar del mal i proclamar la fe en Déu pare, Fill i Esperit Sant i arribem al moment culminant de l’Eucaristia celebrada de manera habitual. Finalitzem amb la benedicció solemne i el comiat alegre: “podeu anar en pau , al·leluia, al·leluia” “Donem gràcies a Déu, al·leluia, al·leluia”

Diumenge de Pasqua

La solemne celebració d’aquest dia ens porta l’alegria de viure el triomf de Crist, el triomf de la vida, davant la mort! Crist ha resuscitat, al·leluia!
Al finalitzar l’Eucaristia, varem cantar les caramelles amb l’Orfeó i l’escola de música de Tremp. Així finatzaven la Setmana Santa a Tremp.

M. Rodríguez P.

Entrada similar